Tillbaka till Aktuellt

10 av 18 universitet i Stockholm leds av en kvinna

8 mars, 2019

10 av 18 universitet i Stockholm leds av en kvinna. Det är kvinnliga universitetsrektorer som byggt sin karriär inom vitt skilda akademiska fält: polymerteknologi, reproduktiv hälsa, orkesterdirigering, filmvetenskap, klinisk epidemiologi, psykoterapi, konst, mode och fotografi. Några av dem är den första kvinnliga rektorn på sitt lärosäte.

Sverige är ett av de länder i världen med flest kvinnliga universitetsrektorer. Av de svenska universitet som är rankade bland de 250 bästa i världen så är 57 % ledda av kvinnor. Antalet kvinnliga professorer i Stockholm och Sverige ligger också högt vid en europeisk jämförelse. Jämställdheten inom Stockholms akademi har haft en positiv utveckling under de senaste tio åren även om det är en hel del arbete kvar att göra innan en jämvikt mellan kvinnor och män är uppnådd.

Ny rapport

Idag, på Internationella kvinnodagen, publicerar Stockholms Akademiska Forum en ny rapport: She Figures for Stockholm Academia. Gender Equality in Stockholm’s Higher Education Institutions.

Länkar:

Rapport: She Figures for Stockholm Academia

Pressmeddelande

Relaterad artikel:

Intervju med professor Moira von Wright om jämställdhet inom akademin.

FOTO: ANNA-KARIN LANDIN/STOCKHOLM UNIVERSITY