Woman speaking in front of lots of people

Woman speaking in front of lots of people

11 mars, 2020

Så jobbar nätverket som hjälper Stockholm locka – och behålla – internationella topptalanger

Av Louise Nordström

En av Sveriges största utmaningar just nu är inte bara att locka, utan även behålla, internationell spetskompetens. Dessa talanger flyttar sällan hit ensamma, utan har med sig en partner eller en familj, och det är ofta de som avgör om man ska stanna eller lämna Sverige. Sedan 2015 har Stockholm Dual Career Network (SDCN) stöttat medföljande att etablera ett professionellt och socialt liv i Stockholm, och därmed bidragit till att fler och fler kan välja att stanna kvar.

Startskottet för SDCN, som drivs av Stockholms Akademiska Forum (Staf), är ett samarbete mellan Stockholms samtliga 18 lärosäten och Stockholms stad, kom för fem år sedan när man ville hitta en lösning på ett problem som innebar att flera av Stockholms lärosäten hade svårt att behålla sina utländska toppforskare.

– Det var svårt nog att rekrytera dem – toppforskare kan ju välja och vraka bland alla universitet i världen – men när de väl lyckades få hit någon så åkte flera hem för att deras partner inte fick jobb och fann sig tillrätta, berättar Maria Fogelström Kylberg, VD för Stockholms Akademiska Forum.

”I Sverige är väldigt lite öppet för de som kommer utifrån, det är mycket nätverk och informella kontakter som gäller här. Det finns ganska få jobbannonser ute och det är svårt att ta sig fram om man är ny” Maria Fogelström Kylberg, VD, Stockholms Akademiska Forum

”I Sverige är väldigt lite öppet för de som kommer utifrån, det är mycket nätverk och informella kontakter som gäller här. Det finns ganska få jobbannonser ute och det är svårt att ta sig fram om man är ny” Maria Fogelström Kylberg, VD, Stockholms Akademiska Forum

Det är nätverk som gäller

Maria, som själv levt och jobbat utomlands i många år, började fundera på om man inte kunde göra mer för de medföljande och därmed förbättra chanserna att få behålla de internationella talangerna.

– För om det är en person som sitter hemma och är missnöjd hela tiden så drabbar det ju hela familjen och det finns en risk att de lämnar Sverige. De medföljande har ofta hög utbildning och en yrkeskarriär i bagaget de också så när de kommer hit vill de givetvis fortsätta att jobba de med, säger hon.

– Men i Sverige är väldigt lite öppet för de som kommer utifrån, det är mycket nätverk och informella kontakter som gäller här. Det finns ganska få jobbannonser ute och det är svårt att ta sig fram om man är ny.

Våren 2015 organiserade därför Stockholms Akademiska Forum det första mötet för det som skulle bli startskottet till SDCN.

– Vi hade förväntat oss att det skulle komma 10 personer, men det kom över 60 – från 30 olika länder – vilket visade att vi verkligen var något på spåren, minns Maria, och säger att den enorma responsen gjorde att behovet av SDCN blev ett solklart faktum.

Idag räknar nätverket 550 personer från 47 olika länder som sina medlemmar, och erbjuder såväl karriärsupportgrupper som språkkurser, rekryteringsevent samt alla möjliga sorters utflykter – från skridskoåkning till guidade turer och promenader.

”Det var första gången i hela mitt liv som jag bodde utomlands. Jag visste inte om jag skulle få jobb och jag förstod varken kulturen eller språket” Mehdi Attarpour, Java Developer, 3 Sverige

Man sitting by computer and looking into the camera

”Det var första gången i hela mitt liv som jag bodde utomlands. Jag visste inte om jag skulle få jobb och jag förstod varken kulturen eller språket” Mehdi Attarpour, Java Developer, 3 Sverige

’Vettskrämd’

Trettiotreårige Mehdi Attarpour hade aldrig satt sin fot i Sverige innan han och hans fru flyttade från Iran till Stockholm i början av augusti 2018. Mehdis fru, Fatemeh, hade fått en doktorandtjänst på KTH. För Mehdi, som var medföljande, innebar flytten att han var tvungen att säga upp sig från sitt trygga jobb som dataanalytiker och komma till Sverige som arbetslös.

– Jag hade ett väldigt bra liv i Iran. Jag hade allt; hus, bil, ett bra jobb på iranska järnvägen med hög lön, så det var ett jättestort och jättesvårt beslut att behöva lämna allt det bakom sig. Han berättar att Fatemehs karriärmöjligheter ändå var det som gjorde att vågskålen till sist vägde över för en Sverigeflytt.

Det som paret hade hoppats på skulle bli ett spännande äventyr för båda två, förvandlades snabbt till en dyster tillvaro för Mehdi. Utan arbetsplats, utan vänner och utan något socialt sammanhang isolerade han sig mer och mer och tillbringade nästan all sin tid instängd i parets lägenhet. Ensam, med en dator, försökte han febrilt googla sig till hur dataanalytiker i Sverige arbetar.

– Jag var vettskrämd. Det var första gången i hela mitt liv som jag bodde utomlands. Jag visste inte om jag skulle få jobb och jag förstod varken kulturen eller språket, berättar han.

– De första veckorna gick jag inte ut överhuvudtaget. Den enda personen jag träffade var min fru.

Mehdis tuffa Sverigestart ledde till att paret snart började tvivla på om de verkligen tagit rätt beslut, och började på allvar prata om att eventuellt återvända till Iran. Innan det var för sent.

– Vi tänkte att om vi åkte hem relativt snabbt så kanske jag kunde få mitt gamla jobb tillbaka, säger han.

Vändningen

Men efter att sommarledigheten tog slut kom äntligen vändningen. Genom Fatemehs jobb på KTH kom Mehdi i kontakt med Stockholm Dual Career Network som arrangerade en mängd karriärrelaterade föreläsningar och workshops för medföljande till internationella talanger. Träffarna gav honom matnyttig information om såväl den svenska arbetsmarknaden som den svenska kulturen och för första gången på flera veckor kände han äntligen gemenskap.

– Det förändrade precis allt, skrattar han och berättar om hur han bland annat lärde sig att man i Sverige inte alls är lika förtjust i långa CV:n som man är i Iran. Mehdi blev antagen till Software Development Academy, ett samarbete mellan KTH och Novare Potential för nyanlända med akademisk bakgrund. Efter utbildningen är han idag anställd som mjukvaruutvecklare på mobiloperatören Tre. Mehdi säger att SDCN var precis det han behövde för att kunna skapa sig ett stabilt och trivsamt liv i Stockholm.

– Vi pratar inte ens om att åka hem längre, säger han.

I december 2019 tilldelades Mehdi 2019 års SDCN International Talent of the Year Award vid en ceremoni i Stadshuset.

”Det är väldigt mycket som skiljer sig från vad jag är van vid; från det att man skickar in en ansökan till själva arbetskulturen” William Gastineau-Hills, Transportspecialist, Sweco

”Det är väldigt mycket som skiljer sig från vad jag är van vid; från det att man skickar in en ansökan till själva arbetskulturen” William Gastineau-Hills, Transportspecialist, Sweco

Kastade sig ut i det okända

Nyckeln till varför SDCN-nätverket blivit en sådan succé är mycket tack vare medlemmarna själva, som aktivt delar information och tips med varandra.

– Det är ett otroligt utbyte, säger Maria och hänvisar till nätverkets Facebook-grupp som är pepprad med inbjudningar till länkar till lediga jobb, inspirerande vittnesmål från SDCN- medlemmar som fått anställning och till utekvällar.

William Gastineau-Hills håller med, och berättar hur lugnad han kände sig av att ha SDCN som supportgrupp och allmänt stöd när han, hans partner Danielle och deras två pojkar, hade tagit steget att emigrera från Australien till Sverige för två och ett halvt år sedan. Familjen var ute efter ett äventyr och när Danielle fick anställning som lektor i kulturgeografi på Stockholms universitet, kastade de sig ut i det okända.

– Vi valde att testa en helt ny kultur och ett nytt språk, men det är ändå väldigt skönt att veta att man har någonstans att gå där man kan prata med folk som är i samma sits som en själv, säger han, och syftar på nätverket.

Hos SDCN fick William framför allt hjälp med att förstå hur svenska ansökningsprocesser ser ut och fick även personlig coachning inför anställningsintervjuer.

– Det är väldigt mycket som skiljer sig från vad jag är van vid; från det att man skickar in en ansökan till själva arbetskulturen när man väl får ett jobb, så det hjälpte mycket, säger han.

Efter åtta månader fick William anställning som transportplaneringsspecialist på teknikkonsultföretaget Sweco – ett av företagen han haft i sikte redan från början.

– Som det ser ut nu kommer vi att stanna här på medel till lång sikt, säger han lyckligt. Vi gillar Stockholm och har en bra balans mellan yrkes- och familjeliv. Och så är det skönt att alltid ha nära till naturen.

Spotify och Northvolt

Efter ett par år bestämde sig Stockholms Akademiska Forum för att utöka SDCN utöver den akademiska världen och bjuda in företag med många internationella anställda med behov av stöd för medföljande.

– Det visade sig att många bolag var i samma situation som universiteten med internationella topptalanger som kommit till Stockholm med en partner eller familj, berättar Maria.

– Inget företag som verkligen vill någonting kan begränsa sin rekrytering bara till Sverige längre. Företagen måste tänka på att den nyanställda ofta har med sig en till person och ibland en hel familj. Och vill man behålla den som man lyckats rekrytera, ja då måste man ta hand om den medföljande också, så att båda trivs och vill bo kvar. Man måste kunna säga: Kom hit och jobba, vi tar hand om din partner också.

I en undersökning som SDCN nyligen genomförde bland internationella talanger, svarade över 80 procent av de tillfrågade att de var beredda att lämna Sverige om deras partner inte fick jobb.

Idag samarbetar SDCN med några av Sveriges största framgångshistorier: Spotify, iZettle, Truecaller, King, Northvolt och 0 + X.

”Personligen skulle ett nätverk som SDCN ha hjälpt mig jättemycket i början” Diana Baul, Global Mobility Specialist, Electrolux

A woman smiling to the camera

”Personligen skulle ett nätverk som SDCN ha hjälpt mig jättemycket i början” Diana Baul, Global Mobility Specialist, Electrolux

Hett ämne

Flera andra stora exportföretag, såsom Electrolux, undersöker också möjligheterna för hur de kan göra livet i Sverige enklare för sina utländska talangers partners och familjer.

Diana Baul, som är Global Mobility Specialist på Electrolux, säger att hanteringen av medföljande just nu är ett av de hetaste diskussionsämnena i hennes bransch.

– De flesta tror att det räcker med att ge den medföljande någon slags ersättning eller bidrag, men Sverige är inget lätt land att komma till. Det finns en massa saker man kan göra för medföljare som inte kostar så mycket men som har ett stort värde, säger hon och berättar att Electrolux räknar så många som 67 nationaliteter bland Stockholmskontorets 1 200 anställda.

Diana, som själv flyttade från Brasilien till Stockholm för två år sedan efter att ha träffat en svensk pojkvän, säger att även om hon redan hade ett jobb som väntade på henne vid ankomsten, så har det tagit henne ett bra tag att vänja sig vid den strama, lite lätt reserverade ”svenskheten”.

– Personligen skulle ett nätverk som SDCN ha hjälpt mig jättemycket i början, för i Sverige måste man liksom hitta sitt nätverk för att komma ”in”, förklarar hon.

– Tack vare mitt jobb och min personlighet så hittade jag mitt nätverk ändå, men det är inte alla som har den turen, säger hon.

”När det kommer till techindustrin till exempel, så är det inte ovanligt att den medföljande har någon typ av digital utbildning och digital kompetens” Marie Wall, startupansvarig, Näringsdepartementet

close up of Marie Wall

”När det kommer till techindustrin till exempel, så är det inte ovanligt att den medföljande har någon typ av digital utbildning och digital kompetens” Marie Wall, startupansvarig, Näringsdepartementet

Skriker efter högutbildade

Det svenska behovet av internationell spetskompetens, och hur man kan behålla den, har även blivit en regeringsfråga i takt med att Sverige klättrar allt högre upp i internationella innovationsrankningar. Enligt en studie från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO, är det bara Schweiz som slår Sverige på listan över världens ledande innovationsländer.

– Sverige har ett otroligt dynamiskt startup-ekosystem och en förmåga att skapa ”unicorns” lika bra som Silicon Valley per capita, konstaterar Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet, och pekar på landets framgångar inom områden som exempelvis gaming, tech, fintech, musictech och life science.

– Våra stora kända ”unicorns” har fungerat som väldigt kraftfulla magneter för internationell spetskompetens in i det här ekosystemet, säger hon, och förklarar att bolagen skapat ”ringar på vattnet” och drivit på utvecklingen även för andra företag, som nu behöver mer personal.

– Alla svenska företag skriker efter högutbildad kompetens nu.

Men, säger hon, även om många arbetsgivare delvis tar ansvaret för att deras nya utländska talanger ska må bra och trivas på jobbet, så glöms deras medföljande – som hon kallar för en outnyttjad talangpool – oftast bort.

– När det kommer till techindustrin till exempel, så är det inte ovanligt att den medföljande har någon typ av digital utbildning och digital kompetens. Och även om de inte har det, så är det garanterat människor med utbildning och som kan bidra till svenskt näringsliv.

I det här sammanhanget anser hon att SDCN:s arbete är näst intill ovärderligt.

– SDCN bidrar till att täppa till en väldigt stor utmaning som vi har och där vi samtidigt inte har några egentliga offentliga strukturer för att hantera. Sättet de jobbar på, d.v.s. att man hjälper varandra, är otroligt mycket mer effektivt än om det hade funnits någon form av offentlig arbetsförmedling för medföljande, säger hon och beskriver Stockholms Akademiska Forums personal som ”eldsjälar”.

”Det första intrycket jag fick var att: wow, det här känns som ett riktigt kontor, och att det här är ett ställe där jag kan känna att jag har ett värde igen” Lili Wang, Engineering Manager, Klarna

Woman posing for a portrait and smiling

”Det första intrycket jag fick var att: wow, det här känns som ett riktigt kontor och att det här är ett ställe där jag kan känna att jag har ett värde igen” Lili Wang, Engineering Manager, Klarna

Att känna värde

”Värde” är något som många av SDCN:s medlemmar pratar om. För Lili Wang, från Kina, var detta det allra värdefullaste som nätverket kunde ge henne efter att hon i oktober 2017 lämnade hem och karriär i Filippinerna för att förenas med sin holländska kärlek i det ”kalla och mörka” Stockholm.

Lili, som beskriver sig själv som en total arbetsnarkoman, säger att trots att hon först hade planer på att gå i ide under den annalkande svenska vintern, så började hon klättra på väggarna redan efter några dagar och sökte upp SDCN för att i alla fall på vägen dit, komma ut och få lite frisk luft.

– Det första intrycket jag fick var att: ”wow, det här känns som ett riktigt kontor”, och att ”det här är ett ställe där jag kan känna att jag har ett värde igen”, berättar hon.

Lili började hänga flitigt i Stockholms Akademiska Forums lokaler och erbjöd sig snabbt att jobba som volontär genom att samla ihop data och statistik för nätverket. Efter en LinkedIn-workshop på fintech-företaget Klarna kom hon i kontakt med företagets HR-avdelning där hon charmade till sig en fika med hjälp av en kattbild. Fikastunden ledde några månader senare till en anställning som Engineering Manager. Lili stormtrivs.

– Jag är i och för sig ganska utåtriktad som person, men bara det faktum att SDCN välkomnar en i en professionell miljö redan från början gör att man hittar sitt värde igen och det blir lättare att ta tag i saker och ting. Man får saker gjorda.

Idag kallar hon Stockholm och Sverige för ”hemma”.

– Jag har slagit mig ned här nu, gift mig, skaffat en miljon katter och ett bostadslån så jag blir nog kvar ett bra tag, skämtar hon. Trots att hon inte längre är i samma behov av SDCN, håller hon kontakt med nätverket och håller ständigt utkik efter medlemmar som hon skulle kunna rekrytera till Klarna. År 2018 utsågs hon till den allra första mottagaren av det då nyinstiftade SDCN International Talent of the Year Award.

11 mars, 2020

Så jobbar nätverket som hjälper Stockholm locka – och behålla – internationella topptalanger

Av Louise Nordström

En av Sveriges största utmaningar just nu är inte bara att locka, utan även behålla, internationell spetskompetens. Dessa talanger flyttar sällan hit ensamma, utan har med sig en partner eller en familj, och det är ofta de som avgör om man ska stanna eller lämna Sverige. Sedan 2015 har Stockholm Dual Career Network (SDCN) stöttat medföljande att etablera ett professionellt och socialt liv i Stockholm, och därmed bidragit till att fler och fler kan välja att stanna kvar.

Startskottet för SDCN, som drivs av Stockholms Akademiska Forum (Staf), är ett samarbete mellan Stockholms samtliga 18 lärosäten och Stockholms stad, kom för fem år sedan när man ville hitta en lösning på ett problem som innebar att flera av Stockholms lärosäten hade svårt att behålla sina utländska toppforskare.

– Det var svårt nog att rekrytera dem – toppforskare kan ju välja och vraka bland alla universitet i världen – men när de väl lyckades få hit någon så åkte flera hem för att deras partner inte fick jobb och fann sig tillrätta, berättar Maria Fogelström Kylberg, VD för Stockholms Akademiska Forum.

”I Sverige är väldigt lite öppet för de som kommer utifrån, det är mycket nätverk och informella kontakter som gäller här. Det finns ganska få jobbannonser ute och det är svårt att ta sig fram om man är ny” Maria Fogelström Kylberg, VD, Stockholms Akademiska Forum

”I Sverige är väldigt lite öppet för de som kommer utifrån, det är mycket nätverk och informella kontakter som gäller här. Det finns ganska få jobbannonser ute och det är svårt att ta sig fram om man är ny” Maria Fogelström Kylberg, VD, Stockholms Akademiska Forum

Det är nätverk som gäller

Maria, som själv levt och jobbat utomlands i många år, började fundera på om man inte kunde göra mer för de medföljande och därmed förbättra chanserna att få behålla de internationella talangerna.

– För om det är en person som sitter hemma och är missnöjd hela tiden så drabbar det ju hela familjen och det finns en risk att de lämnar Sverige. De medföljande har ofta hög utbildning och en yrkeskarriär i bagaget de också så när de kommer hit vill de givetvis fortsätta att jobba de med, säger hon.

– Men i Sverige är väldigt lite öppet för de som kommer utifrån, det är mycket nätverk och informella kontakter som gäller här. Det finns ganska få jobbannonser ute och det är svårt att ta sig fram om man är ny.

Våren 2015 organiserade därför Stockholms Akademiska Forum det första mötet för det som skulle bli startskottet till SDCN.

– Vi hade förväntat oss att det skulle komma 10 personer, men det kom över 60 – från 30 olika länder – vilket visade att vi verkligen var något på spåren, minns Maria, och säger att den enorma responsen gjorde att behovet av SDCN blev ett solklart faktum.

Idag räknar nätverket 550 personer från 47 olika länder som sina medlemmar, och erbjuder såväl karriärsupportgrupper som språkkurser, rekryteringsevent samt alla möjliga sorters utflykter – från skridskoåkning till guidade turer och promenader.

”Det var första gången i hela mitt liv som jag bodde utomlands. Jag visste inte om jag skulle få jobb och jag förstod varken kulturen eller språket” Mehdi Attarpour, Java Developer, 3 Sverige

Man sitting by computer and looking into the camera

”Det var första gången i hela mitt liv som jag bodde utomlands. Jag visste inte om jag skulle få jobb och jag förstod varken kulturen eller språket” Mehdi Attarpour, Java Developer, 3 Sverige

’Vettskrämd’

Trettiotreårige Mehdi Attarpour hade aldrig satt sin fot i Sverige innan han och hans fru flyttade från Iran till Stockholm i början av augusti 2018. Mehdis fru, Fatemeh, hade fått en doktorandtjänst på KTH. För Mehdi, som var medföljande, innebar flytten att han var tvungen att säga upp sig från sitt trygga jobb som dataanalytiker och komma till Sverige som arbetslös.

– Jag hade ett väldigt bra liv i Iran. Jag hade allt; hus, bil, ett bra jobb på iranska järnvägen med hög lön, så det var ett jättestort och jättesvårt beslut att behöva lämna allt det bakom sig. Han berättar att Fatemehs karriärmöjligheter ändå var det som gjorde att vågskålen till sist vägde över för en Sverigeflytt.

Det som paret hade hoppats på skulle bli ett spännande äventyr för båda två, förvandlades snabbt till en dyster tillvaro för Mehdi. Utan arbetsplats, utan vänner och utan något socialt sammanhang isolerade han sig mer och mer och tillbringade nästan all sin tid instängd i parets lägenhet. Ensam, med en dator, försökte han febrilt googla sig till hur dataanalytiker i Sverige arbetar.

– Jag var vettskrämd. Det var första gången i hela mitt liv som jag bodde utomlands. Jag visste inte om jag skulle få jobb och jag förstod varken kulturen eller språket, berättar han.

– De första veckorna gick jag inte ut överhuvudtaget. Den enda personen jag träffade var min fru.

Mehdis tuffa Sverigestart ledde till att paret snart började tvivla på om de verkligen tagit rätt beslut, och började på allvar prata om att eventuellt återvända till Iran. Innan det var för sent.

– Vi tänkte att om vi åkte hem relativt snabbt så kanske jag kunde få mitt gamla jobb tillbaka, säger han.

Vändningen

Men efter att sommarledigheten tog slut kom äntligen vändningen. Genom Fatemehs jobb på KTH kom Mehdi i kontakt med Stockholm Dual Career Network som arrangerade en mängd karriärrelaterade föreläsningar och workshops för medföljande till internationella talanger. Träffarna gav honom matnyttig information om såväl den svenska arbetsmarknaden som den svenska kulturen och för första gången på flera veckor kände han äntligen gemenskap.

– Det förändrade precis allt, skrattar han och berättar om hur han bland annat lärde sig att man i Sverige inte alls är lika förtjust i långa CV:n som man är i Iran. Mehdi blev antagen till Software Development Academy, ett samarbete mellan KTH och Novare Potential för nyanlända med akademisk bakgrund. Efter utbildningen är han idag anställd som mjukvaruutvecklare på mobiloperatören Tre. Mehdi säger att SDCN var precis det han behövde för att kunna skapa sig ett stabilt och trivsamt liv i Stockholm.

– Vi pratar inte ens om att åka hem längre, säger han.

I december 2019 tilldelades Mehdi 2019 års SDCN International Talent of the Year Award vid en ceremoni i Stadshuset.

”Det är väldigt mycket som skiljer sig från vad jag är van vid; från det att man skickar in en ansökan till själva arbetskulturen” William Gastineau-Hills, Transportspecialist, Sweco

”Det är väldigt mycket som skiljer sig från vad jag är van vid; från det att man skickar in en ansökan till själva arbetskulturen” William Gastineau-Hills, Transportspecialist, Sweco

Kastade sig ut i det okända

Nyckeln till varför SDCN-nätverket blivit en sådan succé är mycket tack vare medlemmarna själva, som aktivt delar information och tips med varandra.

– Det är ett otroligt utbyte, säger Maria och hänvisar till nätverkets Facebook-grupp som är pepprad med inbjudningar till länkar till lediga jobb, inspirerande vittnesmål från SDCN- medlemmar som fått anställning och till utekvällar.

William Gastineau-Hills håller med, och berättar hur lugnad han kände sig av att ha SDCN som supportgrupp och allmänt stöd när han, hans partner Danielle och deras två pojkar, hade tagit steget att emigrera från Australien till Sverige för två och ett halvt år sedan. Familjen var ute efter ett äventyr och när Danielle fick anställning som lektor i kulturgeografi på Stockholms universitet, kastade de sig ut i det okända.

– Vi valde att testa en helt ny kultur och ett nytt språk, men det är ändå väldigt skönt att veta att man har någonstans att gå där man kan prata med folk som är i samma sits som en själv, säger han, och syftar på nätverket.

Hos SDCN fick William framför allt hjälp med att förstå hur svenska ansökningsprocesser ser ut och fick även personlig coachning inför anställningsintervjuer.

– Det är väldigt mycket som skiljer sig från vad jag är van vid; från det att man skickar in en ansökan till själva arbetskulturen när man väl får ett jobb, så det hjälpte mycket, säger han.

Efter åtta månader fick William anställning som transportplaneringsspecialist på teknikkonsultföretaget Sweco – ett av företagen han haft i sikte redan från början.

– Som det ser ut nu kommer vi att stanna här på medel till lång sikt, säger han lyckligt. Vi gillar Stockholm och har en bra balans mellan yrkes- och familjeliv. Och så är det skönt att alltid ha nära till naturen.

Spotify och Northvolt

Efter ett par år bestämde sig Stockholms Akademiska Forum för att utöka SDCN utöver den akademiska världen och bjuda in företag med många internationella anställda med behov av stöd för medföljande.

– Det visade sig att många bolag var i samma situation som universiteten med internationella topptalanger som kommit till Stockholm med en partner eller familj, berättar Maria.

– Inget företag som verkligen vill någonting kan begränsa sin rekrytering bara till Sverige längre. Företagen måste tänka på att den nyanställda ofta har med sig en till person och ibland en hel familj. Och vill man behålla den som man lyckats rekrytera, ja då måste man ta hand om den medföljande också, så att båda trivs och vill bo kvar. Man måste kunna säga: Kom hit och jobba, vi tar hand om din partner också.

I en undersökning som SDCN nyligen genomförde bland internationella talanger, svarade över 80 procent av de tillfrågade att de var beredda att lämna Sverige om deras partner inte fick jobb.

Idag samarbetar SDCN med några av Sveriges största framgångshistorier: Spotify, iZettle, Truecaller, King, Northvolt och 0 + X.

”Personligen skulle ett nätverk som SDCN ha hjälpt mig jättemycket i början” Diana Baul, Global Mobility Specialist, Electrolux

A woman smiling to the camera

”Personligen skulle ett nätverk som SDCN ha hjälpt mig jättemycket i början” Diana Baul, Global Mobility Specialist, Electrolux

Hett ämne

Flera andra stora exportföretag, såsom Electrolux, undersöker också möjligheterna för hur de kan göra livet i Sverige enklare för sina utländska talangers partners och familjer.

Diana Baul, som är Global Mobility Specialist på Electrolux, säger att hanteringen av medföljande just nu är ett av de hetaste diskussionsämnena i hennes bransch.

– De flesta tror att det räcker med att ge den medföljande någon slags ersättning eller bidrag, men Sverige är inget lätt land att komma till. Det finns en massa saker man kan göra för medföljare som inte kostar så mycket men som har ett stort värde, säger hon och berättar att Electrolux räknar så många som 67 nationaliteter bland Stockholmskontorets 1 200 anställda.

Diana, som själv flyttade från Brasilien till Stockholm för två år sedan efter att ha träffat en svensk pojkvän, säger att även om hon redan hade ett jobb som väntade på henne vid ankomsten, så har det tagit henne ett bra tag att vänja sig vid den strama, lite lätt reserverade ”svenskheten”.

– Personligen skulle ett nätverk som SDCN ha hjälpt mig jättemycket i början, för i Sverige måste man liksom hitta sitt nätverk för att komma ”in”, förklarar hon.

– Tack vare mitt jobb och min personlighet så hittade jag mitt nätverk ändå, men det är inte alla som har den turen, säger hon.

”När det kommer till techindustrin till exempel, så är det inte ovanligt att den medföljande har någon typ av digital utbildning och digital kompetens” Marie Wall, startupansvarig, Näringsdepartementet

close up of Marie Wall

”När det kommer till techindustrin till exempel, så är det inte ovanligt att den medföljande har någon typ av digital utbildning och digital kompetens” Marie Wall, startupansvarig, Näringsdepartementet

Skriker efter högutbildade

Det svenska behovet av internationell spetskompetens, och hur man kan behålla den, har även blivit en regeringsfråga i takt med att Sverige klättrar allt högre upp i internationella innovationsrankningar. Enligt en studie från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO, är det bara Schweiz som slår Sverige på listan över världens ledande innovationsländer.

– Sverige har ett otroligt dynamiskt startup-ekosystem och en förmåga att skapa ”unicorns” lika bra som Silicon Valley per capita, konstaterar Marie Wall, startupansvarig på Näringsdepartementet, och pekar på landets framgångar inom områden som exempelvis gaming, tech, fintech, musictech och life science.

– Våra stora kända ”unicorns” har fungerat som väldigt kraftfulla magneter för internationell spetskompetens in i det här ekosystemet, säger hon, och förklarar att bolagen skapat ”ringar på vattnet” och drivit på utvecklingen även för andra företag, som nu behöver mer personal.

– Alla svenska företag skriker efter högutbildad kompetens nu.

Men, säger hon, även om många arbetsgivare delvis tar ansvaret för att deras nya utländska talanger ska må bra och trivas på jobbet, så glöms deras medföljande – som hon kallar för en outnyttjad talangpool – oftast bort.

– När det kommer till techindustrin till exempel, så är det inte ovanligt att den medföljande har någon typ av digital utbildning och digital kompetens. Och även om de inte har det, så är det garanterat människor med utbildning och som kan bidra till svenskt näringsliv.

I det här sammanhanget anser hon att SDCN:s arbete är näst intill ovärderligt.

– SDCN bidrar till att täppa till en väldigt stor utmaning som vi har och där vi samtidigt inte har några egentliga offentliga strukturer för att hantera. Sättet de jobbar på, d.v.s. att man hjälper varandra, är otroligt mycket mer effektivt än om det hade funnits någon form av offentlig arbetsförmedling för medföljande, säger hon och beskriver Stockholms Akademiska Forums personal som ”eldsjälar”.

”Det första intrycket jag fick var att: wow, det här känns som ett riktigt kontor, och att det här är ett ställe där jag kan känna att jag har ett värde igen” Lili Wang, Engineering Manager, Klarna

Woman posing for a portrait and smiling

”Det första intrycket jag fick var att: wow, det här känns som ett riktigt kontor och att det här är ett ställe där jag kan känna att jag har ett värde igen” Lili Wang, Engineering Manager, Klarna

Att känna värde

”Värde” är något som många av SDCN:s medlemmar pratar om. För Lili Wang, från Kina, var detta det allra värdefullaste som nätverket kunde ge henne efter att hon i oktober 2017 lämnade hem och karriär i Filippinerna för att förenas med sin holländska kärlek i det ”kalla och mörka” Stockholm.

Lili, som beskriver sig själv som en total arbetsnarkoman, säger att trots att hon först hade planer på att gå i ide under den annalkande svenska vintern, så började hon klättra på väggarna redan efter några dagar och sökte upp SDCN för att i alla fall på vägen dit, komma ut och få lite frisk luft.

– Det första intrycket jag fick var att: ”wow, det här känns som ett riktigt kontor”, och att ”det här är ett ställe där jag kan känna att jag har ett värde igen”, berättar hon.

Lili började hänga flitigt i Stockholms Akademiska Forums lokaler och erbjöd sig snabbt att jobba som volontär genom att samla ihop data och statistik för nätverket. Efter en LinkedIn-workshop på fintech-företaget Klarna kom hon i kontakt med företagets HR-avdelning där hon charmade till sig en fika med hjälp av en kattbild. Fikastunden ledde några månader senare till en anställning som Engineering Manager. Lili stormtrivs.

– Jag är i och för sig ganska utåtriktad som person, men bara det faktum att SDCN välkomnar en i en professionell miljö redan från början gör att man hittar sitt värde igen och det blir lättare att ta tag i saker och ting. Man får saker gjorda.

Idag kallar hon Stockholm och Sverige för ”hemma”.

– Jag har slagit mig ned här nu, gift mig, skaffat en miljon katter och ett bostadslån så jag blir nog kvar ett bra tag, skämtar hon. Trots att hon inte längre är i samma behov av SDCN, håller hon kontakt med nätverket och håller ständigt utkik efter medlemmar som hon skulle kunna rekrytera till Klarna. År 2018 utsågs hon till den allra första mottagaren av det då nyinstiftade SDCN International Talent of the Year Award.